Početna Blog Kemija

kemija

DITIOKARBAMATI – fungicidi širokog spektra

10.09.2018 // Kemija

Ditiokarbamati (DTC) prema kemijskoj strukturi su kelati karbaminskih kiselina s metalima: ciran, cineb, propineb – sadrže cink; maneb – sadrži mangan; mankozeb – sadrži mangan i cink; ferbam – sadrži željezo. Kao prvi organski fungicidi pojavili su se 1930-ih godina. Komercijalno su se počeli koristiti kao fungicidi u vrijeme Drugog svjetskog rata kao zamjena za skuplje bakrene preparate. Ditiokarbamati su fungicidi širokoga spektra djelovanja, a kod primjene nije uočena pojava rezistencije. Koriste se intenzivno protiv gljivičnih oboljenja voćaka, vinove loze, žitarica, uljarica, duhana. Učinkoviti su protiv plamenjače vinove loze i fitoftore krumpira. Neki se, poput tirama, koriste u zaštiti sjemena. Etilenbisditiokarbamati se koriste kao protektivni fungicidi, učinkoviti protiv velikoga broja lisnih bolesti te za dezinfekciju zemljišta. Ditiokarbamati su zajedno s još nekim fungicidima najčešće pronalaženi ostaci pesticida u hrani, naročito voću.

Galinstan – sigurnija zamjena za živu

04.04.2018 // Kemija

Galinstan je eutektička legura koja se sastoji od galija, indija i kositra. Ime legure dolazi od latinskih naziva elemenata gallium, indium i stannum. Eutektička mješavina je smjesa sastavljena od dviju ili više tvari koja ima niže talište od svake čiste komponente iz smjese. Eutektička točka je najniža temperatura na kojoj eutektična smjesa može postojati u tekućoj fazi, i u njoj je jednak sastav tekuće i krute faze.

Vrste piva

30.06.2017 // Kemija

Pivo je piće s tradicijom dugom više tisuća godina, a poznavali su ga još Sumerani. Craft pivarstvo je pokret nastao prije gotovo 50 godina u Americi kao odgovor pivskim koncernima koji su tim golemim tržištem zavladali nakon prohibicije, nudeći lagana piva u čijoj proizvodnji koriste manje vrijedne sirovine, poput riže i kukuruza. Craft pivovare su vratile hmeljne arome i mirise u pivo, donijele voće i začine i razvile posebne kvasce, sve kako bi pokazale da pivo može biti deset minuta užitka.

Kako smanjiti količine akrilamida u prehrani?

29.03.2017 // Kemija

Štetni akrilamid otkrili su švedski znanstvenici 2002.g. u hrani bogatoj škrobom koja se termički obrađuje. Najveće koncentracije nađene su u čipsu i prženom krumpiru, tj. hrani koja se peče ili prži (Slika 1.).

Voda za sve

22.03.2017 // Kemija

Djelatnice Bioinstituta prisustvovale su 7. međunarodnom znanstveno- stručnom skupu "Voda za sve", koji je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda održan na Građevinskom fakultetu u Osijeku 9. i 10. ožujka 2017. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.