Početna Blog Kemija Voda za sve

Voda za sve

KATEGORIJA: Kemija

DATUM OBJAVE

: 22.03.2017

Djelatnice Bioinstituta prisustvovale su 7. međunarodnom znanstveno- stručnom skupu "Voda za sve", koji je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda održan na Građevinskom fakultetu u Osijeku 9. i 10. ožujka 2017. godine.

  Cilj skupa je razmjena iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svom radu bave problematikom zaštite, korištenja i očuvanja vodnog bogatstva Hrvatske, ali i drugim aspektima povezanosti vode i čovjeka. Na skupu se okupilo više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva te je prijavljeno preko 90 radova iz područja voda. Glavna tema skupa bile su otpadne vode. Dr sc. Teuta Tompić održala je predavanje pod nazivom "Određivanje polibromiranih difenil-etera (PBDE) u vodi metodom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom (GC-MS/MS)". Bioinstitut d.o.o. je prvi laboratorij u Hrvatskoj koji je akreditirao tu metodu, a u radu su opisani princip i validacija metode.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.