Početna Blog Mikrobiologija Suodgovornost bazena i kupača - zdravo kupanje

Suodgovornost bazena i kupača - zdravo kupanje

KATEGORIJA: Mikrobiologija

DATUM OBJAVE

: 14.11.2012

Plivanje se je u povijesti čovječanstva pojavilo prilično rano, a u 20. stoljeću postaje sve popularnije. Počeli su se graditi  unutarnji i vanjski bazeni  zbog čega plivanje nije samo ljetna aktivnost. Uz atletiku, plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se uz  njega razvijaju vaterpolo, moderni petoboj, triatlon te sinkronizirano plivanje.
Smatra se jednim od najtemeljitijih  oblika vježbanja, osnažuje mišiće tijela, podiže vitalnost  te jača kardiovaskularni sustav.

Međutim i u ovoj priči mikroorganizmi imaju svoju ulogu i mjesto.  Ljudsko je tijelo veliko stanište mnoštva bakterija te je zanimljiv podatak da je naše tijelo građeno od 75 x 1012 humanih stanica, a na i u tijelu zdravog čovjeka nalazimo 75 x 1013 raznih bakterija. Na sreću s većinom tih mikroskopski malih bića živimo u prijateljstvu i simbiozi.
Međutim neke bakterije (npr patogena E.coli, patogene stafilokokus i streptokokus vrste, Pseudomonas vrste) te gljivice (npr.Candida, Trichophyton vrste, Epidermatophyton vrste, Microsporum vrste) i paraziti koji također nisu vidljivi prostim okom (npr. Cryptosporidium/Giardia) mogu biti patogene za čovjeka i uzrokovati bolest.
Analiza mikrobiološke kakvoće bazenske vode temelji se na određivanju indikator bakterija (E.coli, ukupnih koliforma, fekalnih koliforma, Pseudomonas vrsta).
escherichia coliescherichia coli

pseudomonaspseudomonas

S gledišta apsolutne sigurnosti količina klora u bazenskoj vodi od 0,5 ppm – a i uredni nalazi indikator bakterija nisu  100% sigurnost za odsutnost svih mogućih potencijalno patogenih bakterija i virusa u vodi kojih može biti i preko 100 različitih vrsta.
Za održavanje kupališta i provođenje higijenskih mjera odgovorni su vlasnici bazena.  U tom smislu provodi se pranje bazena, dezinfekcija vode , filtriranje i izmjena vode, tehničko održavanje - popravci te godišnji remont. 
No da li ste se zapitali možete li vi kao kupač pridonijeti mikrobiološkoj kakvoći bazenske vode?  Pridržavamo li se  kućnog reda na bazenskim kupalištima i na taj način također osiguravamo zdravo kupanje sebi i ostalim kupačima? Podsjetimo se zajedno što je naša obveza na bazenskim kupalištima.
1. Obavezno tuširanje prije ulaska u bazen i prolazak kroz predbazen (dezbarijeru) za pranje nogu – smanjiti će se količina epiderme koja se skida s naše kože i kapljični ekskreti (nos, anus, mokraći otvor).
2. Nošenje kape – za vrijeme boravka u bazenu svakom kupaću otpadne nekoliko desetaka vlasi čime se povećava količina organske tvari u bazenskoj vodi.
3.  Izbjegavati posjet bazenu  ako imate vidljive promjene na koži, crvenilo,  akne – prišteve, ogrebotine i posjekotine.
4. Suzdržavanje od bilo kakvih fizioloških potreba vezanih uz nuždu u bazenskoj vodi.
Naravno da voda za kupanje nije sterilna. U njoj uvijek perzistira mala količina bakterija koja se djelomično  uklanja filtracijom, a klor koji se nalazi u vodi onemogućava njihovo namnažanje.
Upravo zato vodite brigu i o svojoj samozaštiti tako da se dobro istuširate nakon kupanja u bazenskoj vodi. 
Ako osjećate pad vlastitog imuniteta (herpes, mononukleoza) ili ste na terapiji kortikosteroidima i citostaticima odgodite posjetu bazenu do popravljanja općeg stanja.  
Boravak na bazenu  iskoristite kao doprinos vlastitom zdravlju, ali ne zaboravite da smo i mi kupači suodgovorni za zdravo kupanje svih nas.

mr.sc.Bojana Božović,dr.vet.med.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.