Početna Blog Novo područje akreditacije Laboratorijske djelatnosti za 2014.godinu

Novo područje akreditacije Laboratorijske djelatnosti za 2014.godinu

KATEGORIJA: Blog

DATUM OBJAVE

: 25.08.2014

Tijekom srpnja 2014.g. u Laboratorijskoj djelatnosti povećali smo broj akreditiranih metoda prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 na 130 metoda ispitivanja hrane, hrane za životinje, vina, voda, otpada, tla, uzoraka okoliša iz primarne proizvodnje, mikrobiološke čistoće površina, krutih oporabljenih goriva i naftnih proizvoda. Pored toga akreditirani smo i za mikrobiološka ispitivanja u svrhu dijagnostike bolesti životinja, te uzorkovanja voda, otpada, mulja i sedimenta.

Sva metode mogu se pregledati na našoj web stranici → Prilog potvrdi o akreditaciji. Područje akreditacije proširili smo novim metodama ispitivanja hrane (određivanje sastava masnih kiselina u životinjskim i biljnim mastima i uljima, određivanje vlakana u hrani i hrani za životinje, određivanje  masti, vlage i proteina NIR spektrofotometrijom u mesu i mesnim proizvodima i stočnoj hrani, te dokazivanje Campylobacter spp., te kvasca i plijesni ovisno o slobodnoj vodi u proizvodima). Pored dosad akreditiranih metoda uzorkovanja voda i otpada, akreditirano je i uzorkovanje muljeva, riječnog sedimenta, te uzorkovanje s površina upotrebom briseva (mikrobiološka čistoća površina). Dodatne metode ispitivanja u otpadima, muljevima, sedimentima (gubitak žarenjem i ukupni organski ugljik), te u eluatima otpada (ukupno otopljene krutine) sada se nalaze također u akreditiranom području.
Ispitivanja krutih oporabljenih goriva tražena su sve više, zbog nove regulative vezane uz odlaganje otpada, te je ove godine i to područje obuhvaćeno akreditacijom prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007.
Od ukupnog broja akreditiranim metoda, dio se metoda nalazi i fleksibilnom području akreditacije (određivanje metala u vodama, eluatima otpada, mulju, sedimentu, otpadu i tlu; određivanje ostataka pesticida u hrani biljnog podrijetla; određivanje lakohlapljivih ugljikovodika, te benzena i njegovih derivata u vodama) → Fleksibilno područje akreditacije.
Fleksibilno područje akreditacije omogućava proširivanje ispitnih metoda i parametara bez prethodne ocjene Hrvatske akreditacijske agencije, čime se može brže odgovoriti na zahtjeve naših naručitelja za novim ispitivanjima.
Početkom 2015.g. planira se novo proširenje akreditacije, a tada će se obilježiti i deset godina akreditacije Laboratorijske djelatnosti prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.