Početna Blog Veterina BOLEST AUJESZKOGA (lažna bjesnoća)

BOLEST AUJESZKOGA (lažna bjesnoća)

BOLESTI AUJESZKOGA U SVINJA
KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 07.01.2014

Odabrao sam ovu temu, jer mi se čini korisnim napisati nešto o bolesti o kojoj će se puno pričati na proljeće 2014. godine, kada će se početi provoditi Nacionalni program nadziranja bolesti Aujeszkog tj. vađenje krvi na svim gospodarstvima koja uzgajaju svinje, što je preduvjet za mogućnost izvoza i u ostale zemlje članice EU.

Zainteresirani posjednici koji u što kraćem razdoblju žele ostvariti pravo stavljanja živih svinja u promet EU, mogu podnijeti zahtjev za kontrolu na bolest Aujeszkog kako bi se stada mogla proglasiti slobodnima i slobodno izvoziti. Zahtjev se podnosi Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Bolest Aujeszkog je akutna zarazna bolest domaćih i divljih životinja. Očituje se groznicom, općim poremećajima koji su karakteristični za encefalomijelitis, a u većine životinja jakim svrbežom i motoričkim smetnjama koje završavaju paralizom pred uginuće. Iznimno se bolest pojavljuje i kod čovjeka.

Bolest se masovno pojavljuje samo kod svinja, u odojaka i odbijene prasadi uzrokuje veliki pomor. Uzročnik je virus koji je lokaliziran u dišnim organima i širi se kapljičnom infekcijom. Hladno i vlažno godišnje doba smanjuje rezistenciju svinja i izaziva aktivaciju latentnih infekcija.

Klinički nalaz: Inkubacija traje 3-10 dana. Prasad do 10 dana oboli sa znakovima septikemije i ugiba u vrlo velikom postotku, u tovljenika se uz paralizu nađe upala larinksa i edem glotisa pa svinje otežano dišu i sjede poput psa.Temperatura se može popeti i do 41oC. Krmače često pobace ili prase avitalnu prasad.

Dijagnoza: moguće je postaviti laboratorijskom pretragama imunoflurescentnom tehnikom, serološkim pretragama te izolacijom virusa na staničnoj kulturi. U svinja treba od ove zaraze razlučiti svinjsku kugu, zaraznu uzetost svinja, listeriozu, razna otrovanja te listeriozu. U svih životinjskih vrsta treba isključiti bjesnoću.

Profilaksa: Bolesne životinje treba izolirati i obavit dezinfekciju prostorije, zabraniti kontakt goveda i ovaca sa svinjama, u intenzivnim uzgojima uništavati insekte ektoparazite, glodavce, a psima i mačkama treba zabraniti ulaz u svinjogojstva. Prasad se može zaštiti davanjem seruma odmah nakon poroda, a poslije 12 dana nužno ih je aktivno imunizirati, krmače se cijepe u prvoj trećini gravidnosti.


Mihael Kacun dr.med.vet.

PRAVILNIK


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.