Početna Blog Veterina Cijepljenje pasa protiv bjesnoće

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 20.03.2015

Bjesnoća je akutna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja. Bijesne životinje prenose virus ugrizom.

Što je bjesnoća?
Bjesnoća je akutna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja. Bijesne životinje prenose virus ugrizom. Bolest je proširena po svim kontinentima, a pojavljuje se u nekoliko oblika od kojih su za našu zemlju najvažnija dva i to silvatični oblik koji šire lisice, vukovi i jazavci i urbani oblik gdje su najvažnije karike u širenju bolesti psi i mačke, a završna je vrlo često čovjek.

Što ako Vas ugrize pas ili mačka?
Ako Vas ugrize bilo koja životinja, pa tako i pas, vrlo je važno odmah se javiti liječniku. Budući u našoj zemlji vlasnici pasa imaju zakonsku obvezu cijepiti svoje kućne ljubimce protiv bjesnoće, mala je vjerojatnost da budu bolesni. Ipak, ako Vas ugrize pas ili mačka, potrebno je provjeriti kod vlasnika da li je životinja redovno cijepljena. Ako iz bilo kojeg razloga vlasnik životinje koja Vas je ugrizla ne želi dati podatke da li je životinja cijepljena, dovoljni su njegovi osobni podaci pa da se u upisniku cijepljenih pasa protiv bjesnoće, koji mora voditi svaka veterinarska ambulanta, provjeri da li je životinja cijepljena ili nije. Pas ili mačka smatraju se zdravim, no treba ih promatrati u narednih 10 dana (trokratni pregled). Ukoliko se za to vrijeme od životinje ne razviju znakovi bjesnoće, nisu potrebni nikakvi specifični medicinski postupci kod ugriženog, osim obrade rane. Ako pas ili mačka pokazuju znakove bjesnoće ili se posumnja na bjesnoću ili je životinja pobjegla, potrebno je savjetovati se sa liječnikom i ukoliko je indicirano, dati antirabičan tretman. Kao podsjetnik spomenuo bih da je 2009. godine na području Međimurske županije potvrđena bjesnoća u tri psa, dva od ta tri psa ugrizla su čovjeka. Psi na žalost nisu bili cijepljeni protiv bjesnoće, a nas ugriženim osobama je proveden antirabični tretman (pasivna zaštita imunoglobulinom i cijepljenje protiv bjesnoće).

Kada se psi moraju cijepiti?
Temeljem Naredbe MPPRR o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti u Republici Hrvatskoj obavezno je cijepljenje svih pasa koji su stariji od 3 mjeseca, a od zadnjeg cijepljenja ne smije proći više od godinu dana. Također je i obavezno mikročipiranje svih pasa kod kojih do sada to nije učinjeno. Bez provedenog mikročipiranja nećemo biti u mogućnosti upisati pse u "upisnik cijepljenih pasa protiv bjesnoće".

Što treba pripremiti za cijepljenje Vašeg ljubimca?
Molimo vlasnike pasa da pripreme knjižice o cijepljenju pasa koje već posjeduje, te da prate oglasne ploče u svojim mjestima/selima/naseljima kako bi pravovremeno saznali koji će dan u vašem mjestu biti provedeno cijepljenje i koja je cijena cijepljenja.

Za upis podataka o cijepljenju pasa potrebno je upisati OIB posjednika, broj osobne iskaznice i broj telefona. Stoga molimo vlasnike pasa da prilikom cijepljenja pripreme OIB i osobnu iskaznicu (novu).

Mihael Kacun, dr. vet. med.

 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.