Početna Blog Veterina Onkologija pasa i mačaka

Onkologija pasa i mačaka

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 30.06.2015

Riječ tumor originalno znači oteklina, ali se danas taj pojam uvriježio kao oznaka za novotvorine (neoplazme). Novotvorine nastaju kad se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama rasta stanice pa se stanica neograničeno umnaža.

Tumori mogu biti zloćudni (maligni) i dobroćudni (benigni).

Maligni daju metastaze i šire se u okolinu, infiltrirajući se u okolno tkivo, dok benigni tumori ne daju metastaze u druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju. Prema porijeklu tumori se dijele u dvije osnovne skupine: epitelne (adenomi, karcinomi) i mezenhimske (fibromi, sarkomi), a kao posebna skupina izdvajaju se hemoblastoze (tumori krvnih stanica - leukemije te tumori limfnog tkiva limfomi).

 

Najčešće sami vlasnici primijete neku sumnjivu tvorbu i na to upozore veterinara pri pregledu . Te tvorbe mogu biti na površini (npr. povećani potkožni limfni čvor ili druga potkožna izraslina,) ili u unutrašnjosti tijela (promijenjena slezena, povećani limfni čvor u trbuhu i sl.). Na nalaz sumnjive tvorbe veterinar najčešće savjetuje vlasnika da prati mijenja li se tvorba ili punktira tvorbu i šalje uzorak na citološku pretragu ili pak se odlučuje na kirurški zahvat te odstranjuje tvorbu ili dio tvorbe i upućuje uzorak na patohistološku pretragu. U humanoj medicini raširena je upotreba tumorskih markera. Naime, stanice tumora često stvaraju posebne molekule koje normalne stanice ne proizvode ili ih proizvode u znatno manjoj količini. Takve molekule smatramo tumorskim markerima. Njihovom detekcijom možemo potvrditi prisutnost tumora u organizmu, odrediti stupanj invazivnosti odnosno prognozu i pratiti uspjeh liječenja. U pasa i mačaka u primjeni su brojni tumorski markeri (npr. markeri karcinoma mokraćnog mjehura, karcinoma mliječne žlijezde, limfoma...). Kod nas zbog skupoće nisu u široj primjeni.

 

Tumori se kod pasa javljaju puno češće nego kod ljudi. Statistički preko 80 % kožnih tumora kod pasa je u pravilu benigne naravi. No tu moramo uvijek bit oprezni s obzirom da se potkožno kod pasa javlja jedan vrlo neugodan tumormastocitom koji može biti malen, ali imati vrlo zloćudan karakter.

 

Kad govorimo o kliničkim simptomima kod tumora možemo ih podijeliti u tri skupine: prije svega tu je sama tumorska tvorbu (primarna ili metastatska), nakon toga moramo znati da tumor svojim rastom i djelovanjem mijenja ponekad i cijeli organizam pa možemo govoriti o simptomima koji su povezani s bujanjem tumora i potiskivanjem i razaranjem okolnog tkiva (npr. bolnost, otežano disanje, kašalj, otežano gutanje, povraćanje, začep, proljev, krvarenje na prirodne otvore, nakupljanje tekućine u tjelesne šupljine, otežano mokrenje....) i treće su popratni učinci koji se ne mogu objasniti bujanjem tumorskog tkiva – tzv .paraneoplastički sindrom koji ponekad dovode do stanja puno težih od onih koji nastaju izravnim djelovanjem tumora a mogu otežati uobičajeno liječenje ometanjem učinka terapije, a u nekim slučajevima čak predstavljaju kontraindikaciju za uobičajenu terapiju. Taj se učinak tumora može se očitovati probavnim, krvnim, žlijezdanim, živčano-mišićnim,kožnim, bubrežnim poremećajima, epileptiformni napadi, gubitak svijesti i dr.).

 

Nažalost, još uvijek je u praksi čest pogled da su tumorske bolesti vezane samo uz stariju dob i da ih nema smisla liječiti. Ove pretpostavke nisu točne. Zloćudne bolesti mogu se pojaviti u svim dobnim skupinama, a mogućnost liječenja barem za većinu tumora postoji. Maligni tumori zaista najčešće nisu izlječivi ,ali primjenom kemoterapije i radioterapije njihovo djelovanje može se relativno dobro kontrolirati. Nažalost većina kemoterapeutika-citostatika nama je još uvijek iz financijskih razloga nedostupna.

 

Ivan Taradi, univ.mag.vet.med.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.