Početna Blog Veterina Ozljeda rožnice

Ozljeda rožnice

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 22.01.2015

Rožnica je najjača optička reflektirajuća površina u oku, prozirna je i građena je u pet slojeva. Uzroci oštećenja rožnice su mnogobrojni i dijelimo ih u tri kategorije.

Vanjska fibrozna anteriorna ovojnica oka zove se rožnica (sclera). Rožnica je najjača optička reflektirajuća površina u oku, prozirna je i građena je u pet slojeva.

Uzroci oštećenja rožnice su mnogobrojni i dijelimo ih u tri kategorije: vanjske (egzogene), sekundarne, u kojoj je uzrok neka patologija oka koja utječe na rožnicu i unutarnje (endogene) koje uključuju razne distrofije a posljedica su nasljednih sklonosti. Stečene promjene rožnice možemo podijeliti na više načina, pa imamo ulcerativne i neulcerativne poremećaje, infekcijske i neinfekcijske, ili ih dijelimo ovisno o uzroku koji je doveo do oštećenja, anatomskoj topografiji, vrsti ili pak dubini. Ozljede rožnice su brojne i mogu biti minorne kod kojih samostalno dolazi do ozdravljenja unutar nekoliko dana pa sve do opsežnih, teških ozljeda kod kojih moramo hitno intervenirati jer može doći i do gubitka oka. Epitel rožnice ima velik regeneracijski potencijal. Čitava rožnica može biti prekrivena unutar 4-7 dana. Jednostavna stromalna oštećenja cijele avaskularno, no u inficiranih i/ili destruktivnih lezija javlja se vaskularno cijeljenje odnosno dolazi do uraštanja krvnih žila. 
    
Podjela ozljeda rožnice prema zahvaćenosti anatomskih struktura: Erozija rožnice - oštećenje površinskog epitela rožnice. Čir rožnice (vrijed, ulcus corneae) - rana rožnice do razine strome. Destruiran je epitel, lamina limitans anterior, a fluorescinom se boji zeleno (stroma). Protruzija Descemetove membrane ili Descementocele kroz oštećenje na epitelu i stromi rožnice. Zbog opasnosti od rupture hitno je stanje. Fluorescinom se boji stroma, a Descemetova membrana ostaje obezbojena, što ostavlja dojam tamne točke u sredini zelenkasto obojenog područja. Patognomoničan je mjehurić koji prominira nad epitelom epitelom rožnice. Perforacija odnosno probijanje čitave rožnice. To je hitno stanje jer je cijelo oko u opasnosti.
    
Čir na ročnici (ulcer) je svaka keratopatija kod koje dolazi do gubitka epitela na rožnici. Čir možemo podijeliti po trajanju i dubini patološkog procesa. Tako razlikujemo jednostavan (nekompliciran) čir rožnice koji je po dubini superficijalni i akutni (traje do 7 dana). Komplicirani čir rožnice je svaki čir koji zahvaća i stromu i/ili traje duže od 7 dana. Svi komplicirani čirevi dalje se dijele na perzistentne, inficirajuće i indolentne. Epitel rožnice je konstantno sušen i fiziološki strugan žmirkanjem, i izmjenjuje se. Rožnica je zaštićena suznim filmom zajedno sa gornjom, donjom i trećom očnom vjeđom. Smanjena produkcija, retencija ili gubitak suznog filma povećava mogućnost nastanka čira. Prekomjerna abrazija može imati endogene uzroke kao što su naprimjer abnormalna pozicija vjeđa ili pak vanjski kao što je trauma, retencija stranog tijela u konjunktivalnom forniksu.

Uzroci čireva su razni: traume, defekti na vjeđama, nekakvi poremećaji lakrimalnog sustava. Gljivice, bakterije i virusne infekcije kao i stres mogu biti uzročnici u raznih vrsta životinja. Liječenje čira a i ostalih ozljeda oka ovisi o uzroku, kronicitetu, težini oštećenja. Najvažnije je otkriti uzrok koji je doveo do ozljede rožnice da bi se on mogao ukloniti ili ispraviti.  Bez toga mnoga izlječenja nisu moguća jer unatoč liječenju još postoji uzrok koji dovodi do ozljede. Trebamo ukloniti kliničke znakove bolesti da ne dođe do razvoja descemetocela ili pak perforacije cijele rožnice. Duboke ozljede rožnice i čireve koji su tvrdokorni ponekad treba i liječiti kirurški. 

Jednostavna i površinska oštećenja na rožnici u pravilu liječimo samo primjenom antibiotskih kapi u kombinaciji s mastima koji se lokalno apliciraju više puta dnevno što redovito dovodi do izlječenja. Pri čemu je važno naglasiti da oko u pravilu liječe vlasnici životinja prema naputku veterinara, a uspjeh liječenja ovisan je i o njihovom angažmanu, ali i o susretljivosti životinje.

Ivan Taradi univ.mag.vet.vet.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.