Početna Blog Veterina PROGRAM KONTROLE I ISKORJENJIVANJA BOLESTI AUJESZKOGA U SVINJA I STJECANJE STATUSA GOSPODARSTVA SLOBODNIH OD BOLESTI

PROGRAM KONTROLE I ISKORJENJIVANJA BOLESTI AUJESZKOGA U SVINJA I STJECANJE STATUSA GOSPODARSTVA SLOBODNIH OD BOLESTI

BOLEST AUJESZKOGA
KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 13.01.2014

Prije par tjedana sam na istim ovim stranicama pisao o Bolesti Aujeszkog gdje sam se više osvrnulo na kliničku sliku bolesti i tek napomenulo da je u izradi Program kontrole i iskorjenjivanja bolesti, ovotjednim tekstom više ću se osvrnuti na provedbu programa na gospodarstvima koje drže svinje i na ekonomsku štetu koju je bolest imala u prošlosti i koju može imati u budućnosti. Programom koji se provodio tijekom 2011. godine na području Republike Hrvatske virus je pronađen u 4% pretraživanih farmi iz toga je lako zaključiti da se virus „udomaćio“ i u Republici Hrvatskoj.

Za početak samo ukratko o uzročniku bolesti, kliničkim znakovima, načinima prijenosa bolesti. Uzročnik Bolesti Aujeszkog je svinjski herpes virus 1, svinje su prirodni domaćini virusa i jedine životinje koje su i nosioci istoga, ipak potrebno je napomenuti da se virusom mogu zaraziti i goveda, ovce, koze, psi i mačke. U stadima svinja može se zaraziti do 100% svinja, smrtnost je najveća kod novorođene prasadi kao i kod sisajuće prasadi, povećanjem dobi smrtnost se smanjuje. Do 20% krmača može uslijed infekcije virusom pobaciti zbog toga je vrlo važno obavijestiti veterinare o svakom pobačaju krmača gdje se onda tim krmačama vadi krv i šalje na pretragu. Virus se najčešće prenosi između svinja dišnim putem, prasad može biti zaražena i transplacetalno, a kod divljih svinja najvažniji način prenosa bolesti je spolnim putem, ostale životinje inficiraju se bliskim kontaktom sa zaraženom svinjom. Od kliničkih znakova, koji variraju ovisno o starosti svinja, u sisajuće prasadi unutar sedam dana nakon prašenja pojavljuju se groznica,tromost,“veslanje“ nogama, grčevi, paraliza stražnjih nogu. U odbijene prasadi javljaju se respiratorni simptomi, kašljanje, kihanje, otežano disanje. U goveda i ovaca bolest u pravilu završava uginućem unutar par dana nakon infekcije, prvi znak bolesti je intenzivna svrbež, lizanje, griženje na pojedinim dijelovima kože.

Bolest Aujeszkog uzrokuje značajne gospodarske štete koje prvenstveno nastaju ograničavanjem prometa životinja iz zaraženih područja. Trenutno kod nas štetu trpe gospodarstva koja se bave intenzivnom svinjogojskom proizvodnjom jer je onemogućen izvoz svinja za klanje na zajedničko tržište EU-a. Izvoz svinja nije moguć zbog nepoznatog statusa države u vezi Bolesti Aujeszkog. Tijekom 80-tih i 90-tih godina dvadesetog stoljeća bolest je bila rasprostranjena u intenzivnoj svinjogojskoj proizvodnji više europskih zemalja. Kako bi se izbjegli ekonomski gubici članice EU-a pokrenule su programe za njeno iskorjenjivanje koji su dali vrlo dobre rezultate. Kako smo i mi sada članovi Europske Unije i kod nas je pokrenut Program kontrole i iskorjenjivanja Bolesti Aujeszkog.

Osvrnut ću se sada na provedbu Programa na području Međimurska županije. U prvoj fazi provedbe programa obuhvaćena će biti sva gospodarstva na kojima se drži od 1-10 rasplodnih krmača.  Na svim takvim gospodarstvima pristupit će se vađenju krvi kod krmača, provedba programa na području ovlasti Bioinstitut-a d.o.o. počinje u ponedjeljak 16.prosinca 2013.godine. Vrlo važno je napomenuti da provođenjem ove faze programa vlasnici rasplodnih krmača ne snose nikakve troškove, svi troškovi idu na teret Državnog proračuna (vađenje krvi, dostava uzoraka, laboratorijska pretraga). Drugom fazom programa bit će obuhvaćena gospodarstva na kojima se drži od 11-50 rasplodnih krmača, točan početak ove faze još nije poznat. U trećoj fazi bit će obuhvaćena gospodarstva na kojima se svinje uzgajaju radi tova, a u četvrtoj gospodarstva koja drže svinja za vlastite potrebe, početak treće i četvrte faze Programa također za sada nije poznat.

Ovim tekstom ujedno pozivamo sve vlasnike rasplodnih krmača (1-10 kom) da se jave u ambulante Bioinstituta (Čakovec, G.Mihaljevec, M.Središće)  radi vađenja krvi kod njihovih krmača. Da ponovimo još jedanput, svi troškovi vezani uz ovu fazu provođenja Programa idu na teret Državnog proračuna.

Mihael Kacun dr.med.vet.

IX savjetovanje uzgajivača svinja Hrvatske lipanj 2013, Marija Bistrica


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.