Početna Blog Veterina SINDROM ANULARNOG LIGAMENTA U KONJA

SINDROM ANULARNOG LIGAMENTA U KONJA

SINDROM ANULARNOG LIGAMENTA U KONJA
KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 06.03.2014

Anularni ligament u konja je fibrozni omotač oko fleksornih tetiva ( duboke i površinske) i prelazi preko gornjih sezamoidnih kosti. ALS ( Annular lygament syndrome) ili ALD ( Annular lygament desmitis) predstavlja stanjenje samog anularnog ligamenta uz zahvaćanje okolnih struktura ( npr. tetivnih ovojnica).

ALS po nastanku možemo podijeliti na primarni i sekundarni. Primarno, javlja se kao posljedica patoloških procesa unutar ligamenta ( lokalana trauma, preopterećenje ligamenta). Sekundarno, kao posljedica patoloških procesa u okolnim strukturama mekih tkiva koje komuniciraju sa ligamentom (tetivne ovojnice ili pak same fleksorne tetive). Oba procesa rezultiraju konstrikcijom i smanjenom pokretljivošću tetiva te stanjenjem i izduženjem anularnog ligamenta, dok na prednjim nogama konja često se javlja uz ALS i tenosinovitis (upala tetivnog zaštitnog omotača).
Sve pasmine konja predisponirane su na ALS, a posebice toplokrvni konji. Hromost je vrlo često kronična te napreduje. Problematika terapije ALS datira od kada postoje trke konja, kao forma najvećeg naprezanja konjskog organizma. U akutnoj fazi, kada postoje temperiranost otok i bolnost na palpaciju, konji su od najranijih dana imali poštedu u radu, noge su se hladile i pokušavali su se razni načini fiksacije povrijeđenog dijela.
Endoskopija i ultrazvučni pregled, najsigurnije su dijagnostičke metode. U slučaju primarnog ALS -a nema patoloških promjena unutar fleksornih tetiva, ali  hipoehogena regija karakteristična je i ukazuje na dezmitis. Kod sekundarnog ALS-a , lezije su vidljive unutar samih fleksornih tetiva  sa promjenama na tetivnim ovojnicama. Ukoliko je anularni ligament tanji od 2 mm, ukazuje na ALS.
Liječenje – Kada je riječ o protuupalnoj terapiji , razni lijekovi se upotrebljavaju, kako lokalno tako i sistemski. Dvije osnovne grupe lijekova koje se primjenjuju su steroidni protuupalni lijekovi (kortikosteroidi) i nesteroidni ( fenilbutazon, fluniksin, ketoprofen), te ostali-   DMSO, hijaluroska kiselina i proteoglikani kao normalni sastojci ligamenata, matične stanice i dr. ). Kirurška terapija podrazumijeva resekciju anularnog ligamenta ( dezmotomija) čime se spriječava pogoršanje stanja i pojačava drenaža. Bez obzira na metodu liječenja, potrebna je potpuna pošteda od rada te mirovanje životinje.


mr. BRANIMIR NOVAK  dr.vet.med.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.