Početna Djelatnosti Kontrolno tijelo

Kontrolno tijelo

Kontrolno tijelo Bioinstituta d.o.o. pod nazivom „Služba veterinarskih pregleda i kontrola“ prva je akreditirana  veterinarska organizacija u Republici Hrvatskoj.

Akreditirana je 2008. godine  od strane Hrvatske akreditacijske agencije u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17020;  Opći zahtjevi za rad različitih vrsta tijela koja provode inspekciju.

Akreditacijom za područje „veterinarski pregledi i kontrole“ Kontrolno tijelo potvrđuje da je stručno i tehnički osposobljena za rad u skladu s međunarodno prihvaćenim pravilima.
Kontrolno tijelo obavlja:

  • poslove revizije i kontrole dobre i  higijenske prakse temeljene na načelima HACCP-a
  • zadatke u inspekcijskim poslovima
  • prikupljanje podataka o prehrambenom lancu
  • ante mortem pregled
  • kontrola postupanja u skladu s propisima o dobrobiti životinja
  • post mortem pregled
  • kontrola postupanja sa specifičnim rizičnim materijalima i ostalim nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi
  • uzorkovanje za laboratorijsko ispitivanje
  • uzorkovanje u svrhu monitoringa
  • certificiranje

Ovlašteni veterinari Kontrolnog tijela  sustavnim praćenjem zakona, propisa, naredbi, vodiča, konstantnom  edukacijom, te poštujući  nepristranost,  tajnost  podataka i  povjerljivost jamstvo su uspješnih veterinarskih pregleda i kontrola u cilju očuvanja zdravlja  ljudi.

Akreditacija


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.