Početna Djelatnosti Peludna prognoza do početka iduće vegetacijske sezone

Peludna prognoza do početka iduće vegetacijske sezone

PELUDNA PROGNOZA ZA GRAD ČAKOVEC I OKOLICU
 
  DRVEĆE TRAVE KOROVI
petak 31.10.      
subota  1.11.      
nedjelja 2.11.      
...      

 

Osjetno sniženje temperature zraka te skraćivanje duljine dana rezultiralo je završetkom vegetacijskog ciklusa korovnih biljaka. Sve biljke našeg područja ulaze u fazu pripreme za zimsko mirovanje, stoga su proizvodnja i otpuštanje peludi privedene kraju.

Završetkom vegetacijske sezone prestaje i praćenje aerobiološkog stanja međimurskog zraka za ovu godinu. Ponovna pojava peludi u zraku međimurskog područja očekuje se u drugoj polovici siječnja iduće godine, kada među prvima započinje cvjetati lijeska, a zatim postupno i ostale biljke iz skupine drveća i grmlja.

 

LEGENDA
NEMA PELUDI Alergijske tegobe izostaju
NISKA KONCENTRACIJA Alergijske tegobe prisutne kod izrazito osjetljivih osoba
UMJERENA KONCENTRACIJA Alergijske tegobe prisutne kod većine alergičnih osoba
 VISOKA KONCENTRACIJA Alergijske tegobe prisutne kod svih alergičnih osoba

 

Pročitajte više o praćenju alergene peludi


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.