Početna Djelatnosti Sustavi kvalitete

Sustavi kvalitete

Služba pruža cjelokupnu savjetodavnu uslugu pripreme organizacije za certifikaciju različitih sustava:
ISO 9001 – Sustavi upravljanja kvalitetom
ISO 14001 – Sustavi upravljanja okolišem
ISO 22000 – Sustavi upravljanja sigurnošću hrane
ISO 17020 – Opći zahtjevi za rad različitih vrsta tijela koja provode inspekciju
ISO 17025 – Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija

HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points – Analiza rizika i kontrola kritičnih točaka
BRC Global Standard – Food – British Retail Consortium
IFS – International food standard – Međunarodni standard za hranu
BS 18001 OHSAS – Occupational health and safety management system – Sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu
GMP – Good manufacturing practice – dobra proizvođačka praksa
EurepGAP – Good agriculture practice – dobra poljoprivredna praksa

Usluga može biti cjelokupna, do dodjele certifikata (ili samo parcijalna) te obuhvaća:
Edukaciju zaposlenih
Analizu stanja i procesa
Izradu dokumentacije – priručnik, radne upute, postupci, standardni operativni postupci, zapisi, specifični dio dokumentacije (analiza rizika, analiza utjecaja na okoliš, opis sirovina, specifikacije, procesni hodogrami itd.)
Implementaciju sustava
Predaudit

Osim savjetodavnih usluga pripreme, služba provodi postupke raznih audita, internih, eksternih, provjere dobavljača, optimizaciju procesa, kontrolu proizvodnje, te daje savjete i preporuke u smislu prethodno pobrojanog.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.