Onečišćenje mikroplastikom
10.08.2023 // Biologija
Pojam „mikroplastika“ je definiran 2004. godine i odnosi se na male plastične čestice veličine od 0,001 do 5 mm. Prema načinu nastanka, mikroplastika se dijeli na primarnu i sekundarnu
Znanjem stvaramo sigurnost
Akreditacije
ISO 17020
ISO 17025
10.08.2023 // Biologija
Pojam „mikroplastika“ je definiran 2004. godine i odnosi se na male plastične čestice veličine od 0,001 do 5 mm. Prema načinu nastanka, mikroplastika se dijeli na primarnu i sekundarnu
14.12.2018 // Biologija
Toksičnost je svojstvo neke tvari da ima štetan utjecaj na živa bića i/ili na okoliš. Koliko je neka tvar opasna nije lako definirati, jer njena otrovnost ovisi o brojnim okolišnim čimbenicima (načinu, količini i učestalosti izlaganja) te o samom organizmu i njegovim individualnim fiziološkim čimbenicima.
12.06.2017 // Biologija
Kod nekih osoba hrana može uzrokovati određene neželjene reakcije, čiji intezitet može varirati od blagoga do snažnoga, pa čak i opasnog po život. Takve reakcije javljaju se kod osoba koje su preosjetljive na određenu hranu i njezine sastojke. Pritom se preosjetljivost na hranu može manifestirati i kao intolerancija i kao alergija na hranu.
08.03.2017 // Biologija
Plijesni su mikroskopske gljive koje tijekom svog rasta i razvoja proizvode i izlučuju brojne spojeve da bi se obranile od ostalih mikroorganizama. Takve izlučevine mogu biti ljudima korisne tvari, primjerice sekundarni metaboliti zelene plijesni kistaca, koji se rabe u proizvodnji antibiotika penicilina.
08.04.2014 // Biologija
Kad se spomenu peludne alergije većina ljudi pomisli na ambroziju, biljku čija pelud je najučestaliji okidač alergijskih reakcija u ljudskoj populaciji. To je korovna biljka koja na našim prostorima cvate od sredine ljeta pa do pojave jesenskih mrazeva. U Međimurju su koncentracije peludi ambrozije u zraku najviše u kasno ljeto, tijekom kolovoza i rujna. Oskudni životni uvjeti koji zadovoljavaju potrebe biljke i neodgovorno ponašanje zemljoposjednika uvjetuju njeno nepregledno širenje, a time i porast broja alergičara te jačanje intenziteta neugodnih alergijskih simptoma u osjetljivih osoba.
03.06.2013 // Biologija
Dunja Turk, dipl.ing./prof. biologije
U današnje vrijeme peludne alergije odnosno polinoze predstavljaju veliki problem moderne ljudske populacije i u stalnom su porastu. Simptomi poput kihanja, svrbeža nosa i očiju, iscjetka iz nosa, začepljenosti nosa, konjunktivitisa i otežanog disanja koji se javljaju kod pogođenih osoba, višestruko su neugodni i znatno smanjuju radnu učinkovitost i sposobnost koncentracije. Osobama koje pate od polinoza moguće je pomoći informiranjem o kretanju peludnih alergena u zraku tako da bi mogli svoje životne i radne aktivnosti prilagoditi smanjenom izlaganju alergenima, s ciljem prevencije pojave neugodnih simptoma.
01.02.2013 // Biologija
Ne morate putovati u egzotične zemlje i probati ušećerene skakavce da biste mogli reći da ste jeli kukce. Mnoge prehrambene namirnice koje svakodnevno konzumiramo u sebi sadrže dijelove kukaca i drugih životinja koji nisu vidljivi golim okom. Mikroskopskom analizom hrane i prehrambenih sirovina moguće je naići na kukce i njihove dijelove, grinje, dlaku glodavaca i druge životinjske dijelove i izlučevine.
07.01.2013 // Biologija
Kvarenje hrane možemo opisati kao svaku promjenu namirnice zbog kojeg je ona postala nepogodna ili opasna za potrošnju. Nije nepoznanica da je prisutnost patogenih mikroba u hrani nepoželjna te ona postaje opasna za uživanje.
04.09.2012 // Biologija
Dunja Turk, dipl. ing., prof.
Ambrosia artemislifolia L. odnosno obični limundžik ili pelinolisna ambrozija je samonikla korovna zeljasta biljka. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike odakle je u Europu pristigla brodovima u 19. stoljeću.
Copyright © 2012, BIOINSTITUT d.o.o. Sva prava pridržana.