Početna Blog Biologija Peludne alergije: Ambrozija pred vratima!

Peludne alergije: Ambrozija pred vratima!

KATEGORIJA: Biologija

DATUM OBJAVE

: 04.09.2012

Dunja Turk, dipl. ing., prof.
Ambrosia artemislifolia L. odnosno obični limundžik ili pelinolisna ambrozija je samonikla korovna zeljasta biljka. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike odakle je u Europu pristigla brodovima  u 19. stoljeću.

Dunja Turk, dipl. ing., prof.
Ambrosia artemislifolia L. odnosno obični limundžik ili pelinolisna ambrozija je samonikla korovna zeljasta biljka. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike odakle je u Europu pristigla brodovima  u 19. stoljeću.  Na  našem kontinentu to je invazivna vrsta koja se brzo i masovno širi te time ugrožava autohtone europske biljke zauzimajući im prostor potreban za život. Najčešće naseljava područja uz ceste, putove, pruge, potoke i rijeke, nekultivirana i zapuštena mjesta, gradilišta i slično, a rasprostranjuje se brzinom od 6 do 20 km godišnje stoga je nužno redovito i pravodobno poduzimati mjere njenog suzbijanja.
U prirodi ambroziju nalazimo nalazimo od sredine travnja, a cvatnja traje od srpnja do prvog mraza. Prilikom cvatnje iz cvjetova ambrozije se u zrak oslobađaju peludna zrnca, odnosno muške spolne stanice, čija je uloga oplodnja ženskih dijelova biljke u svrhu stvaranja sjemena. Uslijed prilagodbe na oprašivanje vjetrom peludna zrnca ambrozije su izuzetno lagana te pomoću vjetra mogu dospjeti na udaljenosti i do 300 km. Također se otpuštaju u velikom broju zbog čega ih u ljetno doba godine nalazimo u zraku svuda oko nas. Sva peludna zrnca u prirodi obavijena su zaštitnom ovojnicom čija je uloga također i prepoznavanje odgovarajuće vrste u procesu oplodnje. Peludna zrnca ambrozije u sastavu ovojnice sadrže 70-ak različitih potencijalno alergenih spojeva zbog čega su alergije na pelud ambrozije u današnje vrijeme su sve češća i raširenija pojava u ljudskoj populaciji.
Udisanjem preludnih zrnaca ambrozije u alergičnih osoba ispoljavaju neugodni simptomi koje zajedničkim imenom nazivamo peludna hunjavica ili alergijski rinitis, a obuhvaćaju: kihanje, kašljanje, svrbež i curenje nosa, začepljen nos, svrbež i suzenje očiju, otežano disanje i slično. Također se javljaju dekoncentriranost, problemi sa spavanjem, razdražljivost zbog čeka pati društveni život, a narušena je i radna sposobnost alergičara. Kod većine osoba alergičnih na pelud ambrozije simptomi se javljaju kada je koncentracija peludi u zraku od 200-1000 zrnaca/m3 zraka.
Udio peludnih zrnaca pojedine biljne vrste u zraku može se utvrditi mikroskopskom analizom koja uključuje identifikaciju i prebrojavanje peludnih zrnaca prikupljenih iz zraka specijaliziranim uređajem za uzorkovanje peludi. Laboratorij Bioinstituta d.o.o. od prošle godine redovito provodi praćenje kretanja peludi u zraku grada Čakovca i šire okolice. Na osnovu laboratorijskih analiza izrađuju se alergijski semafori i peludne prognoze koje su dostupne široj javnosti na internetskoj adresi www.bioinstitut.hr. Na temelju informacija o stanju peludi alergične osobe mogu planirati svoje životne i radne aktivnosti tako da se što manje izlažu alergenima u najkritičnijim periodima, da bi ublažili neželjene simptome. Najviše koncentracije peludi ambrozije u zraku prisutne su za sunčanog i vjetrovitog vremena kada je temperatura zraka visoka što pogoduje oslobađanju peludnih zrnaca iz cvijetova. Tijekom dana najviše peludi  u zraku nalazimo ujutro i prijepodne jer su cvijetovi preko noći zatvoreni te se tijekom jutra otvaraju.
Peludna alergija još uvijek nije potpuno izliječiva bolest ali ju je moguće ublažiti korištenjem od liječnika prepisanih lijekova ili ljekovitih biljnih pripravaka te pridržavanjem barem nekih od slijedećih savjeta: držati zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje, provoditi što više vremena u planinama ili na moru, ostati u zatvorenom prostoru u periodima najviših koncentracija, prati kosu svaki dan, a čim češće i ruke, ne sušiti odjeću izvan kuće, često mijenjati jastučnice te u prehranu uključiti čim više vitanima C, vitamina E i kalcija koji doprinose jačanju otpornosti organizma.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.