Početna Blog DDD Tigrasti komarac

Tigrasti komarac

Tigrasti komarac
KATEGORIJA: DDD

DATUM OBJAVE

: 12.05.2014

Aedes albopictus (Skuse, 1894) Tigrasti je komarac izvorno tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije. Najčešći način širenja ove vrste na udaljena područja i kontinente proteklih pedesetak godina je pasivno, putem starih guma u koje ženka komarca polaže jaja.

Nakon što gume budu prevezene u nova područja i ostavljene na otvorenom, u njima se nakuplja kišnica što omogućava razvoj ličinki komaraca iz jaja koja se nalaze u gumi. Odrasle jedinke su vrlo karakteristična izgleda, prekrivene crnim sjajnim ljuskama i izrazito srebrno bijelim ljuskama na člancima nogu i na pipalima. Na stražnjem dijelu prsa nalaze se karakteristično položene bijele pruge. Hrane se na ljudima i drugim sisavcima, pticama ali i životinjama iz drugih skupina (vodozemcima, zmijama). Vrijeme od izlijeganja do prvog obroka traje 2-3 dana, dok je vremenski interval između dva polijeganja jaja oko 5 dana. Tijekom života ženka položi prosječno 300-345 jaja. Na otvorenom je zabilježeno najviše 5 generacija godišnje.


  
                                         

  slika 1. Potencijalno leglo


Prvi nalaz Aedesa-a albopictusa u Hrvatskoj evidentiran je krajem listopada 2004. godine u umjetnom leglu u šumi zagrebačkog naselja Prečko. Iduće godine se provodi istraživanje u Istri u kojem je utvrđene prisutnost vrste na 8 lokacija. Te iste godine zabilježen je i nalaz Aedesa-a albopictusa i na području Splitsko-dalmatinske i Dubravačko-neretvanske županije, a krajem rujna te iste godine i na području zadarske županije. Već iduće godine (2006) zabilježen je u svim priobalnim županijama osim Primorsko-goranske županije. Tijekom 2008. i 2009. godine se nastavlja širenje Aedesa-a albopictusa u naseljima na hrvatskom priobalju, s time da je 2008. gdine evidentiran i u Primorsko- goranskoj županiji. U gradu Osijeku u kojem se permanentno provodi monitoring komaraca tigrasti komarac otkriven je na mjernoj postaji u Tenji tek 2013. godine, a u Odjelu za biologiju Sveučilišta J.J. Štrossmayer ističu kako se ne može sa sigurnošću utvrditi porijeklo ove jedinke. Najvjerojatnije se, kažu, radi o komarcu (komarcima) prenijetom iz onih područja Hrvatske gdje ih ima. Posebne su karakteristike ove vrste komaraca: jako je agresivan, ostavlja na čovjeku veće plikove te istiskuje obične komarce vrste Culex pipiens iz njegovih legla.


Slavica Mustač, voditeljica DDD službe


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.