Žohari - sinantropni štetnici
Danas na zemlji poznajemo 3 500 različitih recentnih vrsta Blattidae od kojih su tek 200 infestanti nastambi, postrojenja ili su općenito ušli u krug sinantropnih štetnika prateći civilizaciju u stopu, što znači da veći stupanj civilizacijskih urbanih ili semiurbanih sredina, ujedno uvjetuje sve masovniju pojavnost ovih sinantropnih štetnika.
U Hrvatskoj u ovom trenu živi četiri vrste sinantropnih žohara:
Blattela germanica,
Blatta orientalis,
Periplaneta americana i
Supella longipalpa.
fotografije: eol.com
No ipak najčešća vrsta koju srećemo jest: Smeđi žohar (Blattello germanica L.)
Veličine je 10 - I 5 mm žućkastosmeđe-ružičaste boje odraslih oblika, dok je ličinka nešto tamnija. Ženke nose 2- 4 tjedna jajna omota sa 36-44 jaja, iz kojih neposredno po odbacivanju izlaze ličinke kojima je za nepotpun razvoj potreban vremenski raspon od 1 - 2 mjeseci pri temperaturi od 30 C.
Žive poglavito na toplom, ali nekad i na vlažno - toplim mjestima kao što su kuhinje, pekare, restorani, hoteli, brodovi te pogoni za proizvodnju i obradu živežnih namirnica.
Biotički potencijal jedne ženke iznosi 35.300 jedinki u tijeku jedne godine.
Smeđi žohar se hrani organskim sastojcima ili otpacima. Naročito vole škrob, šećer, meso, kruh, svježu i suhu krv, ekskremente, različita koštana ulja, voskove, tutkala, a u nedostatku ovih nagrizaju knjige, papir, dlaku i kožu.
Moguća mjesta zadržavanja smeđeg žohara:
Najčešće se nalaze na toplim mjestima u kuhinjama, restoranima, prehrambeno-industrijskim pogonima, bolnicama, hotelima i brodovima na kojima se posebice zadržavaju na slijedećim mjestima:
- kuhinjski blok: (obrada mesa, povrća, ribe, slastičarnica, priručna skladišta, skladište kruha, garderobe osoblja, komunikacijski prostori te ostava kanti za smeće). U tim prostorijama mogu se naći iza visećih vitrina, u stjenkama šupljeg metalnog ili ostalog namještaja, pod oštećenim pločama radnih stolova, različitim pukotinama, u izvodima vodovodnih instalacija
- sustavi električne energije: provodnim cijevima nadžbuknim i podžbuknim, ležištima prekidača, razvodnim sklopkama, uklopnim ormarićima, armaturi rasvjetnih tijela
- oplate aparata ili elektro uređaji: u oplati hladnjaka, bojlera, štednjaka, raznih pećnica, napa, strojevima za pranje posuđa, strojevima za obradu mesa i povrća, posebno u strojevima za proizvodnju različitih slastica
- izolacijskoj masi: ispod gumenih zatvarača, u oštećenim zaštitnim sustavima cjevovoda i parovoda
- ventilacijski sustavi: u sustavu dovoda i odvoda zraka, u uređajima za kondicioniranje zraka
- ostala mjesta: iza umivaonika i vodovodnih slivnika, ispod plastičnih i drvenih podova, ispod visećih stropova, pukotinama oštećenih keramičkih pločica, u završnim dijelovima kanalizacijskog sustava, deponijima otpada, u različitoj kartonskoj ambalaži
Suzbijanje smeđeg žohara
l. Kuhinje, restorani, manji industrijski objekti, prehrambeno industrijski pogoni te hoteli obrađuju se svaka 3 mjeseca, ukoliko se suzbijanje vrši samo postupkom prskanja, uz isključivanje ventilacijskog sustava najmanje jedan sat prije ulaska osoba radi uklanjanja mogućih štetnih isparavanja.
2. Ukoliko objekt obrade zadovoljava znatnu sanitacijsku razinu, a u suzbijanju su korištene prvobitno kombinirane metode: prskanje i orošavanje te naknadna primjena insekticidnih feromonskih gelova, suzbijanje se može vršiti ponovnim postupkom nakon izvršene prosudbe o maloj infestaciji na osnovu prosudbenih naputaka.
3. U hotelskim sastavnicama, kuhinjama, ugostiteljskim objektima, skladištima i trgovinama prehrambenih proizvoda, prehrambenim industrijskim pogonima i bolnicama treba primjenjivati pesticide koji ne ostavljaju mirise u prostorima, na priboru te na namirnicama različitog podrijetla.
4. Vlasnik objekta dužan je osigurati maksimalno zadržavanje insekticida na obrađenim površinama, a zatim ukloniti insekticid sa svih površina koje dolaze u doticaj s hranom, radnim površinama i osobama.
mr. Slavica Mustač, dr.vet.med.