Hrana sa zdravstvenim tvrdnjama
Takvi natpisi nazivaju se zdravstvene tvrdnje, i njihovo navođenje, tj. korištenje strogo je kontrolirano. Važno je jasno napraviti razliku između hrane i lijekova te dodataka hrani.
»Zdravstvena tvrdnja« jest svaka tvrdnja kojom se izjavljuje, sugerira ili navodi na zaključak da kategorija hrane, određena hrana ili sastojak hrane utječe na zdravlje ljudi.
Uvjeti označavanja, reklamiranja i prezentiranja hrane s prehrambenim ili zdravstvenim tvrdnjama propisani su Zakonom o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama te hrani obogaćenoj nutrijentima (NN 039/2013). Zakon je usklađen sa Uredbama Europske br. 1924/2006 i br. 1925/2006.
Dakle, da bi na nekoj hrani mogla legalno biti neka zdravstvena tvrdnja ona mora biti odobrena. Odobravanje vrši Ministarstvo zdravlja, Uprava za sanitarnu inspekciju. Odobravanje je neophodno jer u protivnom bi proizvođači i trgovci proizvodima pripisivali svakojake učinke ne bili prodali proizvode. Da bi neka tvrdnja bila odobrena, naravno da ona mora biti i dokazana, tj. mora biti dokazano da u toj hrani postoji određeni sastojak u određenoj količini koji ima dokazani učinak na zdravlje. Tako se u prodaji mogu naći proizvodi koji imaju navedeno da sadrže npr. povećani sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina, a uz to se nalazi zdravstvena tvrdnja „pomaže očuvanju krvnih žila“
Upućivanja na opće, nespecifične koristi hranjive tvari ili proizvoda za opće zdravlje ili dobrobit u vezi sa zdravljem, kao i korištenje općih nespecifičnih tvrdnji (npr. za zdravlje kostiju) dopušteno je samo ako je popraćeno specifičnom odobrenom zdravstvenom tvrdnjom ali mora postojati veza između opće i specifične odobrene tvrdnje. Takva odobrena tvrdnja bi trebala biti navedena u neposrednoj blizini opće nespecifične tvrdnje.
Zdravstvena tvrdnja mora se uvijek navoditi za hranjivu tvar, hranu ili kategoriju hrane za koju je odobrena a ne za proizvod koji sadrži istu.
Uređenje ovog područja neophodno je radi zaštite potrošača, kako bi se onemogućio prostor za prijevare i obmane potrošača dajući hrani svojstva koja ona to zapravo nema. Jednako tako reguliranje ovog područja važno je i za zdravlje ljudi, kako bi se onemogućilo da ljudi budu u zabludi te da svoje zdravstvene tegobe pokušavaju ublažiti nečim što zapravo nema nikakav utjecaj na njihove tegobe.
Jednako tako moguće je da bi hranu koja se promiče s takvim tvrdnjama potrošači mogli doživjeti kao hranu koja ima prehrambene, fiziološke ili druge zdravstvene prednosti nad sličnim ili drugim proizvodima kojima takve hranjive tvari i druge tvari nisu dodane. To bi moglo potaknuti potrošače na odabir proizvoda koji izravno utječu na njihov ukupan unos pojedinih hranjivih tvari ili drugih tvari na način protivan svim znanstvenim savjetima. Kako bi se suočili s tim potencijalno neželjenim učinkom, primjereno je nametnuti određena ograničenja kad je riječ o proizvodima s takvim tvrdnjama.
Andrija Lesar, mag.spec. kv. i sig. hrane
Korisni linkovi:
Ministarstvo zdravlja, sanitarna inspekcija
EU Register of nutrition and health claims made on foods