Početna Blog hrana i predmeti opće uporabe Zdrava hrana nije isto što i zdravstveno ispravna hrana

Zdrava hrana nije isto što i zdravstveno ispravna hrana

KATEGORIJA: hrana i predmeti opće uporabe

DATUM OBJAVE

: 12.04.2013

Proizvodnja hrane u Republici Hrvatskoj kao i hrana koja se uvozi je pod stalnom kontrolom kakvoće i zdravstvene ispravnosti. Međutim, uvijek postoji pitanje da li je određena vrsta hrane dovoljno detaljno prekontrolirana, odnosno da li su ispitane sve štetne tvari koje se mogu potencijalno u njoj naći. Ograničavajući faktor je sve veći broj različitih štetnih tvari u hrani, a posljedično tome onda i opseg laboratorijskog ispitivanja.

Isto tako, kada razmatramo koje se sve štetne tvari mogu nalaziti u hrani, treba uzeti u obzir cijeloviti ''životni ciklus'' određene namirnice što znači od uzgoja i nabave sirovine preko tehnološkog procesa proizvodnje do serviranja na stol i konzumacije. Suvremeni pristup kontroli i nadzoru nad zdravstvenom ispravnošću hrane nije prvenstveno usmjeren na gotov proizvod ''sišao'' s proizvodne linije, već težište stavlja na kontrolu sirovina, kritične kontrolne točke definirane u procesu proizvodnje, te na uvjete čuvanja, distribucije i prodaje. Takav pristup zagovara i HACCP sustav čija implementacija je, prema Zakonu o hrani (NN 46/07), obveza svih subjekata koji rade s hranom. Zdravstveno ispravna hrana je hrana slobodna od štetnih tvari odnosno tvari koje mogu ispoljiti štetni učinak na ljudsko zdravlje - izazvati trovanje ili nastanak bolesti. Pod snažnim utjecajem medija, potrošači su sve više i bolje informirani o dobrobiti određene vrste hrane na ljudsko zdravlje odnosno znaju što je zdravo za jesti i koje kategorije obuhvaća pojam zdrava hrana. Samo da vas podsjetim, zdrava hrana podrazumijeva voće, povrće, cijelovite žitarice, razne sjemenke, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, bijelo meso i dr., dok negira kolače, slatkiše, bijeli kruh, crveno meso, različite masnoće i sl. Međutim, ja koja sam svakodnevno prisutna u ispitivanju i analizi hrane, ponekad se pitam što je to doista zdrava hrana i da li se ona uopće može ograničiti na određene kategorije. Jedem ribu, dakle zdravo se hranim, ali jeli ta riba i zdravstveno ispravna, ne sadrži li možda teške metale, npr. živu ili kadmij, koji su posljedica života ribe u sve zagađenijim morima?! Kikiriki i pistacio su prirodni izvor vitamina E, ''dobrih'' masnoća i bjelančevina, ali nisu li možda onečišćeni mikotoksinima (otrovima plijesni)?! Sir je izuzetno dobar izvor mliječnih bjelančevina, kalcija, mliječne masti i vitamina, ali ne sadrži li neki štetni mikroorganizam?! Voće u supermarketu izgleda vrlo primamljivo, uz to je još i zdravo, a da nije možda puno pesticida?! Da se razumijemo, ovaj članak nikako nije usmjeren protiv zdrave hrane, već samo govori o riziku koji nam može prijetiti ukoliko se u prehrani usko ograničimo na određenu vrstu hrane. Ako iste namirnice svakodnevno konzumiramo, povećavamo rizik potencijalnog štetnog dijelovanja iz te vrste hrane.  Premda svi subjekti koji rade s hranom - od proizvođača do prodavača, neovisno kao i pod nadzorom ovlaštenih inspekcija, provode kontrolu nad hranom, kod nas to još uvijek nije na dovoljno visokoj razini. Još uvijek je u glavama navedenih subjekata kako izbjeći kontrolu i ''bezpotreban trošak'' ispitivanja hrane. Posebna opasnost dolazi iz sirovina i proizvoda iz uvoza, jer nas svijet, htjeli mi to priznati ili ne, tretira kao neznalice kojima se može svašta podmetnuti.
Na kraju možemo zaključiti sljedeće:
jedimo što raznovrsniju hranu, u umjerenim količinama, i tako ćemo na najbolji način hranom pozitivno djelovati na zdravlje, te
birajmo hranu od renomiranih, po mogućnosti, domaćih proizvođača koji vode brigu o zdravstvenoj ispravnosti i kakvoći proizvoda.

 

dr. sc. Teuta Tompić

 

slika naslovnice preuzeta s www.zdravstvena.info


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.