Zdrava hrana nije isto što i zdravstveno ispravna hrana
Isto tako, kada razmatramo koje se sve štetne tvari mogu nalaziti u hrani, treba uzeti u obzir cijeloviti ''životni ciklus'' određene namirnice što znači od uzgoja i nabave sirovine preko tehnološkog procesa proizvodnje do serviranja na stol i konzumacije. Suvremeni pristup kontroli i nadzoru nad zdravstvenom ispravnošću hrane nije prvenstveno usmjeren na gotov proizvod ''sišao'' s proizvodne linije, već težište stavlja na kontrolu sirovina, kritične kontrolne točke definirane u procesu proizvodnje, te na uvjete čuvanja, distribucije i prodaje. Takav pristup zagovara i HACCP sustav čija implementacija je, prema Zakonu o hrani (NN 46/07), obveza svih subjekata koji rade s hranom. Zdravstveno ispravna hrana je hrana slobodna od štetnih tvari odnosno tvari koje mogu ispoljiti štetni učinak na ljudsko zdravlje - izazvati trovanje ili nastanak bolesti. Pod snažnim utjecajem medija, potrošači su sve više i bolje informirani o dobrobiti određene vrste hrane na ljudsko zdravlje odnosno znaju što je zdravo za jesti i koje kategorije obuhvaća pojam zdrava hrana. Samo da vas podsjetim, zdrava hrana podrazumijeva voće, povrće, cijelovite žitarice, razne sjemenke, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, bijelo meso i dr., dok negira kolače, slatkiše, bijeli kruh, crveno meso, različite masnoće i sl. Međutim, ja koja sam svakodnevno prisutna u ispitivanju i analizi hrane, ponekad se pitam što je to doista zdrava hrana i da li se ona uopće može ograničiti na određene kategorije. Jedem ribu, dakle zdravo se hranim, ali jeli ta riba i zdravstveno ispravna, ne sadrži li možda teške metale, npr. živu ili kadmij, koji su posljedica života ribe u sve zagađenijim morima?! Kikiriki i pistacio su prirodni izvor vitamina E, ''dobrih'' masnoća i bjelančevina, ali nisu li možda onečišćeni mikotoksinima (otrovima plijesni)?! Sir je izuzetno dobar izvor mliječnih bjelančevina, kalcija, mliječne masti i vitamina, ali ne sadrži li neki štetni mikroorganizam?! Voće u supermarketu izgleda vrlo primamljivo, uz to je još i zdravo, a da nije možda puno pesticida?! Da se razumijemo, ovaj članak nikako nije usmjeren protiv zdrave hrane, već samo govori o riziku koji nam može prijetiti ukoliko se u prehrani usko ograničimo na određenu vrstu hrane. Ako iste namirnice svakodnevno konzumiramo, povećavamo rizik potencijalnog štetnog dijelovanja iz te vrste hrane. Premda svi subjekti koji rade s hranom - od proizvođača do prodavača, neovisno kao i pod nadzorom ovlaštenih inspekcija, provode kontrolu nad hranom, kod nas to još uvijek nije na dovoljno visokoj razini. Još uvijek je u glavama navedenih subjekata kako izbjeći kontrolu i ''bezpotreban trošak'' ispitivanja hrane. Posebna opasnost dolazi iz sirovina i proizvoda iz uvoza, jer nas svijet, htjeli mi to priznati ili ne, tretira kao neznalice kojima se može svašta podmetnuti.
Na kraju možemo zaključiti sljedeće:
jedimo što raznovrsniju hranu, u umjerenim količinama, i tako ćemo na najbolji način hranom pozitivno djelovati na zdravlje, te
birajmo hranu od renomiranih, po mogućnosti, domaćih proizvođača koji vode brigu o zdravstvenoj ispravnosti i kakvoći proizvoda.
dr. sc. Teuta Tompić
slika naslovnice preuzeta s www.zdravstvena.info