DITIOKARBAMATI – fungicidi širokog spektra
Osim njihove široke upotrebe kao fungicida u poljoprivredi koriste se i kao akceleratori u industriji proizvodnje gume, životinjskih repelenata te kao biocidi u brojnim proizvodima za kućanstvo. Zbog svojih svojstava DTC-i našli su i kliničku primjenu. Više od 50 godina disulfiram koristi se u liječenju ovisnosti o alkoholu. Posljedica toga je razvijanje nekoliko analitičkih metoda uglavnom u području kromatografije za analizu ovog lijeka u laboratorijima za kontrolu kvalitete u farmaceutskoj industriji. Koriste se i u proizvodnji anti-parazitskih lijekova kao što je Piperazine.
DTC-i mogu ući u organizam apsorbirajući se kroz kožu, gutanjem ili udisanjem. Lipofilna priroda DTC-a omogućava im prolaz kroz staničnu membranu vezanje na stanične dijelove što dovodi do metaboličke disfunkcije, patoloških promjena i konačno smrti stanice.
Prema stupnju otrovnosti, ditiokarbamati su netoksični do umjereno toksični spojevi. Trovanja ljudi nisu zabilježena, a nije poznata ni letalna doza za čovjeka. Nadražuju kožu i sluznicu, a neki i organe za disanje (maneb). Pri oralnom unosu, dovode do gastrointestinalnih poremećaja. Zbog preosjetljivosti na ditiokarbamate, može doći i do hemolitičke anemije. Velike doze dovode do poremećaja živčanoga sustava (uznemirenost, vrtoglavica), a smrt nastaje zbog paralize disanja. Metabolizam ditiokarbamata nije dovoljno poznat. Poznat je mehanizam antitireoidnog učinka, mehanizam teratogenosti i karcinogenosti te slabije mutagenosti. Antitireoidni učinak očituje se u redukciji vezanja joda u štitnoj žlijezdi, što prati reverzibilna hiperplazija žlijezde. Teratogeni učinci vezani su uz etilenbisditiokarbamate, odnosno etilentioureju, kao njihov biotransformacijski produkt. Karcinogeni se učinak očituje, također, u štitnoj žlijezdi, ali i u drugim tkivima. Pri trovanju oralnim putem, potrebno je isprati želudac i provoditi simptomatsku terapiju.
Danas je godišnja potrošnja DTC-a između 25.000 i 35.000 tona, a većina DTC-a koji se primjenjuju kao fungicidi klasificira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao opasne (WHO, 1988, WHO., 2005).
Melita Makovec, mag. ing. mol. biotech