12.08.2023 // Mikrobiologija
Razvojem društva čovjek se suočava s raznim izazovima poput povećanja troškova zdravstvene zaštite, produživanja životnog vijeka pojedinca, a nove tehnologije i znanstvene spoznaje vode k velikim promjenama životnog stila.
06.02.2018 // Mikrobiologija
Visoku energetsku vrijednost sjemenke duguju visokom udjelu masnoća. Radi se o visoko vrijednim uljima, koja u malom dijelu čine zasićene, dok su većina nezasićene masne kiseline. Značajan udio čine proteini (20 -25 %), minerali (kalcij, magnezij, željezo, kalij, selen, cink), vitamini (vitamin A, vitamin E, svi vitamini B kompleksa…), prehrambena vlakna.
19.11.2015 // Mikrobiologija
Krv je specifično tekuće tkivo koje posredno ili neposredno "komunicira" sa svim stanicama i organima u organizmu.
27.02.2013 // Mikrobiologija
Nakon svakodnevnih obaveza i problema mnogi od nas opuštaju se uz sve učestalije „lifestyle“ emisije u kojima je prikazano pripremanje hrane. Svoja kulinarska umijeća pokazuju nam profesionalni kuhari i amateri – zaljubljenici u pripremanju ukusnih delicija. Sigurna sam da većina nas osim dobre zabave istovremeno zapiše ili zapamti recept za jelo koja nam se na malim ekranima čini ukusnim i dekorativno privlačnim. Ako i sami poželite na ovaj način podijeliti s drugima svoju kulinarsku spretnost, osim dobrog izbora jela, pokušajte pomoću nekoliko savjeta izbjeći pogreške koje pred kamerama rade i pravi profesionalci.
14.11.2012 // Mikrobiologija
Plivanje se je u povijesti čovječanstva pojavilo prilično rano, a u 20. stoljeću postaje sve popularnije. Počeli su se graditi unutarnji i vanjski bazeni zbog čega plivanje nije samo ljetna aktivnost. Uz atletiku, plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se uz njega razvijaju vaterpolo, moderni petoboj, triatlon te sinkronizirano plivanje.
Smatra se jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja, osnažuje mišiće tijela, podiže vitalnost te jača kardiovaskularni sustav.