Početna
Blog
Novo područje akreditacije Laboratorijske djelatnosti za 2014.godinu
Novo područje akreditacije Laboratorijske djelatnosti za 2014.godinu
Sva metode mogu se pregledati na našoj web stranici → Prilog potvrdi o akreditaciji. Područje akreditacije proširili smo novim metodama ispitivanja hrane (određivanje sastava masnih kiselina u životinjskim i biljnim mastima i uljima, određivanje vlakana u hrani i hrani za životinje, određivanje masti, vlage i proteina NIR spektrofotometrijom u mesu i mesnim proizvodima i stočnoj hrani, te dokazivanje Campylobacter spp., te kvasca i plijesni ovisno o slobodnoj vodi u proizvodima). Pored dosad akreditiranih metoda uzorkovanja voda i otpada, akreditirano je i uzorkovanje muljeva, riječnog sedimenta, te uzorkovanje s površina upotrebom briseva (mikrobiološka čistoća površina). Dodatne metode ispitivanja u otpadima, muljevima, sedimentima (gubitak žarenjem i ukupni organski ugljik), te u eluatima otpada (ukupno otopljene krutine) sada se nalaze također u akreditiranom području.
Ispitivanja krutih oporabljenih goriva tražena su sve više, zbog nove regulative vezane uz odlaganje otpada, te je ove godine i to područje obuhvaćeno akreditacijom prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007.
Od ukupnog broja akreditiranim metoda, dio se metoda nalazi i fleksibilnom području akreditacije (određivanje metala u vodama, eluatima otpada, mulju, sedimentu, otpadu i tlu; određivanje ostataka pesticida u hrani biljnog podrijetla; određivanje lakohlapljivih ugljikovodika, te benzena i njegovih derivata u vodama) → Fleksibilno područje akreditacije.
Fleksibilno područje akreditacije omogućava proširivanje ispitnih metoda i parametara bez prethodne ocjene Hrvatske akreditacijske agencije, čime se može brže odgovoriti na zahtjeve naših naručitelja za novim ispitivanjima.
Početkom 2015.g. planira se novo proširenje akreditacije, a tada će se obilježiti i deset godina akreditacije Laboratorijske djelatnosti prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007.