Početna Blog Veterina U MILANU ODRŽAN JUBILARNI XX KONGRES EUROPSKIH VETERINARA SPECIJALISTA KONJSKE PRAKSE (FEEVA)

U MILANU ODRŽAN JUBILARNI XX KONGRES EUROPSKIH VETERINARA SPECIJALISTA KONJSKE PRAKSE (FEEVA)

KONGRES EUROPSKIH VETERINARA
KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 17.02.2014

Ove godine Europska udruga veterinara specijalista konjske prakse (FEEVA) slavi svoju dvadesetu obljetnicu što je svečano obilježeno kombinacijom edukacije (niz kliničkih radionica i predavanja), sajma veterinarske opreme i godišnjeg znanstvenog Kongresa FEEVA-SIVE održanih 07.-09. veljače 2014. u Milanu.

 

Kongresu je prisustvavalo više stotina praktičara, znanstvenika i sveučilišnih nastavnika iz svih dijelova svijeta, ali prvenstveno iz Europe, zemalja Bliskog Istoka sa razvijenim konjogojstvom, SAD i Kanade. Iz Hrvatske su kongresu nazočili prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, dr. sc. Nika Brkljača Bottegaro i Jelena Selanec dr. vet. med. sa Veterinarskog fakulteta i mag. univ. spec. Branimir Novak, specijalist za velike životinje iz Bioinstituta, Čakovec.

Foto 1 - Sudionici iz Hrvatske sa domaćinima skupa predsjednikom i potpredsjednicom SIVE (Talijanskog udruženja veterinara specijalista za konje).
S lijeva na desno: Jelena Selanec, dr. vet. med., dr. sc. Barbara Riccio, DVM, potpresjednica SIVE, Andrea Marcello Brignolo, predsjednik SIVE, prof. dr. sc Nikica Prvanović Babić, dr. sc. Nika Brkljača Bottegaro, univ. mg. spec. Branimir Novak

Domaćin je kao i obično bila Talijanska udruga veterinara specijalista konjske prakse (SIVE) koja već godinama ugošćuje ovaj značajan stručno-znanstveni skup. Predavanja i radionice održavali su se po kliničkim disciplinama i paralelno su obuhvaćali porodništvo, unutrašnje bolesti i kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Plenarna predavanja bila su posvećena pojavi novotvorevina u konjskoj praksi i suvremeni pristup liječenju istih kao i pojavi novih, nespecifičnih oblika otrovanja konja. Pozvani predavači bili su eminentni međunarodno priznati stručnjaci iz područja bolesti i rasplođivanja konja i to: Lawrence R. Bramlage, DVM, MS, Dipl. ACVS, Sveučilište Lexington, Kentucky (SAD), Thomas J. Divers, DVM, Dipl ACVIM i ACVECC, Sveučilište Cornell, Ithaca New York (SAD), Sue Dyson, MA, VETMB, PhD, DEO, FRCVS, Newmarket (Velika Britanija), Derek Knottenbelt, OBE, DVM&S, Dipl ECEIM, MRCVS, Sveučilište Liverpool (Velika Britanija), Romain Pailllot, Dipl l`EPHE i AHT, Sveučilište Caen (Francuska), Juan C. Samper, DVM, PhD, Dipl ACT, Sveučilište Langley (Kanada), Stephanie Valberg, DVM, Dipl ACVIM, Sveučilište Minnesota (SAD) i Pamela A. Wilkins, DVM, MS, PhD, Dipl ACVIM-LA, Dipl ACVECC, Sveučilište u Illinoisu (SAD).
Na pratećem sajmu veterinarske opreme, lijekova i stručnih knjiga bili su predstavljeni svi vodeći proizvođači i distributori u zemljama EU.

Prilikom neformalnog dijela kongresa održani su sastanci predstavnika Hrvatske, Italije, Francuske, Portugala i Egipta o mogućnostima daljnje suradnje navedenih zemalja na području zajedničke prijave projekata u svrhu očuvanja i zaštite autohtonih i zaštićenih pasmina konja i magaraca. Temeljem zaključaka sa navedenih sastanaka logično je očekivati da će se navedena suradnja u budućnosti produbiti na nastavnom, znanstvenom i stručnom nivou jer za to očigledno postoji vrlo izražen i postojan interes svih uključenih zemalja.

Prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić

Preneseno s Veterina portala

Bioinstitut veterinarska ambulanta za konje 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.