Početna Blog Veterina Novi pristup anesteziji životinja

Novi pristup anesteziji životinja

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 21.08.2014

Što je to anestezija? Koji su dijelovi anestezije odnosno kako to izgleda u praksi? Što su anestetici? Kako se dijele anestezije?

Što je to anestezija?

To je stanje bez svijesti, koju veterinar ili liječnik oblikuje lijekovima na kontrolirani i  povratni način, gdje se središnji živčani sustav stavlja u stanje neosjetljivosti te pacijent ne osjeća bolove (analgezija) niti ih se kasnije sjeća operacije (amnezija).

Koji su dijelovi anestezije odnosno kako to izgleda u praksi?

Prvo su pacijenti hipnotizirani to je faza spavanja, nesvjesnosti (mentalna sfera),padaju dalje u analgeziju (neosjetljivost na bol) pa u nepokretnost i opuštanje mišića (motorna sfera) i na kraju se gube autonomni refleksi, npr. kašalj, gutanje…(sfera autonomnih refleksa). Tu kirurg započinje s operacijom…

Što su anestetici?

Anestetici su lijekovi koji svojim djelovanjem na živčani sustav izazivaju anesteziju. Za anestetike je značajno da imaju minimalno štetno djelovanje na ostale organe, a nakon prestanka djelovanja, funkcija živčanog sustava se vraća u normalu.

Kako se dijele anestezije?

Na opću i lokalnu anesteziju. Opća anestezija se obavlja inhalacijski, intravenski (kod ljudi se koristi još i rektalna anestezija-rijetko, kod djece). Lokalna anestezija može biti površinska, infiltracijska, regionalna (kao centralni blok ili periferni blok).

Kako mi u Bioinstitutu obavljamo anesteziju kod naših pacijenata?

Uz intravenoznu anesteziju koju rabimo vrlo uspješno i uobičajeno za opću anesteziju, rabimo još i  opću inhalacijsku anesteziju.
Opća inhalacijska anestezija: je tehnika u kojoj anesteziju postižemo i održavamo anesteticima u plinovitom obliku, koji u organizam ulaze preko pluća. Najčešće se koristi mješavina anestetičkih plinova (kisik, izofluran ili sevofluran) koja u organizam dolazi kroz anesteziološki aparat, sistemom cijevi, u strogo kontroliranim uvjetima i pod budnim nadzorom veterinara.
Neposredni kontakt anestetičkih plinova i pluća postižemo postavljanjem plastične cijevi (endotrahealni tubus) u dušnik, ili putem maske koju držimo na pacijentovom licu. Kako bi postigli idealne uvjete za operaciju često uz anestetičke plinove dodajemo lijekove koji izazivaju mišićnu relaksaciju te lijekove koji izazivaju neosjetljivost na bol. Opća inhalacijska anestezija je danas najčešće primjenjivani oblik anestezije.

Koje su prednosti inhalacijske  anestezije?

Prednosti su brzo postizanje željene dubine anestezije, lagano održavanje i kontrola, te brzo buđenje iz anestezije, operacije se mogu  obavljati  satima, relativno su sigurne.

Nedostaci i moguće komplikacije?

Blagi podražaj dišnih putova, prolazna bol u grlu i podražaj na kašljanje, te ozljede zuba, usnica i jezika (kao posljedica postavljanja cijevi u dušnik), povraćanje i udisanje želučanog sadržaja što rezultira teškom upalom pluća (važnost strogog pridržavanja uputa o ne uzimanju hrane i tekućine prije anestezije!), mogućnost prisustva svijesti tijekom operacije, mučnina i povraćanje nakon anestezije. Skuplja je.

Koji su nedostaci intravenske anestezije?

Glavni nedostatak ove metode je slaba mogućnost kontrole anestetika, jer jednom kad se anestetik da u venu njegova sudbina ovisi o sposobnosti organizma da ga razgradi i izbaci van. Javlja se prolazno peckanje i bolnost duž vene u koju se daje lijek, alergijska reakcija na anestetik koja može ići od blagog osipa do teške po život opasne reakcije (važnost upozoravanja Vašeg veterinara da je vaš ljubimac alergičan na neki lijek ili  anestetik),mogućnost prisustva svijesti za vrijeme operacije, zbunjenost, euforija, poremećaj koordinacije, pospanost, mučnina nakon anestezije. Jeftinija je.

Izbor vrste anestezije?

Nakon što Vaš veterinar kirurg postavi indikaciju za operativni zahvat, obavlja se pregled životinje, njen status, opće zdravstveno stanje. Anestezija se prilagođava vrsti i dobi životinje, vrsti bolesti i naravi zahvata, lokalizaciji procesa na tijelu ili u tijelu i očekivanom trajanju operacijskog zahvata. Naravno, ostavlja se mogućnost da na kraju i Vi sudjelujete u izboru anestezije.

Miljenko Cmrečak dr vet med
Specijalizirana ambulanta za kućne ljubimce


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.