Početna Blog Veterina Obavezno cijepljenje goveda, ovaca i koza protiv bolesti plavog jezika

Obavezno cijepljenje goveda, ovaca i koza protiv bolesti plavog jezika

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 17.03.2017

Djelatnici ambulante za velike životinju započinju ovih dana 1provoditi mjeru obaveznog cijepljenja svih goveda,ovaca i koza starijih od tri mjeseca protiv bolesti plavog jezika.

Cijepljenje će se provoditi na način da sve životinje koje su jednokratno ili dvokratno cijepljenje u 2016. godini, moraju u 2017. godini biti cijepljene jedan puta, a sve životinje koje se u 2017. godini cijepe prvi puta moraju biti dvokratno cijepljene pri čemu se docijepljivanje provodi najranije 4 tjedna nakon prvog cijepljenja. Cijepljenje se mora provesti najkasnije do 30.04.2017.

Bolest plavog jezika (BPJ) je virusna ne-kontagiozna zarazna bolest domaćih (ovce, koze i goveda) i divljih preživača. Bolest se ne prenosi kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i zdravlje životinja. Klinički znakovi bolesti najčešći su i najizraženiji u ovaca. U goveda i koza u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova. 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.