Početna Blog Veterina Zašto su vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

Zašto su vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

KATEGORIJA: Veterina

DATUM OBJAVE

: 20.08.2015

Dokazano je da je veza između mačaka i njihovih vlasnika mnogo jača nego se do sada mislilo. Mačke imaju u odnosu na druge domaće životinje najkompleksniji odnos s ljudima.

Zašto su vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

Ovo provokativno pitanje ima i svoj odgovor. Da, to je točno kažu znanstvenici i istraživači, postoje mnogi dokazi za tu tvrdnju. Reklo bi se da postoji nekoliko razloga. U prvom redu zna se da prijateljski fizički kontakt s mačkom aktivno smanjuje ili ublažava stres. Odnos između mačke i čovjeka dirljiv je u oba značenja te riječi. Dokazano je da je veza između mačaka i njihovih vlasnika mnogo jača nego se do sada mislilo. Mačke imaju u odnosu na druge domaće životinje najkompleksniji odnos s ljudima.

Prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u časopisu «Behavioural Processes», dinamika koja postoji u ljudsko-mačjem odnosu gotovo je istobitna vezama između ljudi, s tim da mačke u domovima čak preuzimaju ulogu «krznenog djeteta». Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su snimili i kasnije analizirali međudjelovanje 41 mačke i isto toliko vlasnika. Pokazalo se da su mačke i njihovi vlasnici međusobno bili pod jakim utjecajem, u smislu da su često kontrolirali ponašanja onog drugog. Ekstrovertirane žene s mladim, aktivnim mačkama imale su najjači sinhronicitet, tako da su mačke u tim odnosima mogle davati sasvim suptilne znakove, kao što je pokret repom prema gore kako bi signalizirale želju za prijateljskim kontaktom.

Ovo i druga istraživanja otkrivaju kako su žene sklonije od muškaraca interakciji sa svojim mačkama, bez obzira na to jesu li one mužjaci ili ženke. Kao odgovor, mačke svojim ženskim vlasnicama češće pristupaju i češće iniciraju kontakt (kao što je skakanje u krilo) nego što to čine kod muških vlasnika. Isto tako, žene imaju intenzivniji odnos sa svojim mačkama nego muškarci. Izgleda da mačke pamte ljubaznost i kasnije vraćaju uslugu. Ako vlasnici ispunjavaju mačkinu potrebu za interakcijom, onda će i mačka u nekom drugom trenu udovoljiti potrebi vlasnika. Mačka bi u tim pregovorima također mogla imati granicu, budući da su vlasnici najčešće već motivirani da ustanove društveni kontakt.

Za razliku od uobičajene izreke koja kaže kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, bilo bi puno preciznije konstatirati da je to upravo mačka. Prema onome što je dosad poznato, između mačaka i ljudi postoji uzajamna privlačnost, osobna kompatibilnost, lakoća interakcije, zaigranost, iskazivanje osjećaja i podrške. Uočena je i uzajamna sklonost razvijanja rituala sličnih kompleksnim zajedničkim aktivnostima u svrhu pokazivanja uzajamnog razumijevanja.

Mačka se aktivno druži s obitelji, najdražem članu obitelji sjeda u krilo, prede, trlja se o tijelo, izvaljuje se na leđa, isteže se, pokazuje trbuh kojim govori ja vam apsolutno vjerujem i predaje se čovjeku, čovjek je pritom gladi i razgovara, ta interakcija u međusobnom odnosu kod čovjeka pridonosi njegovom miru i unutrašnjem ravnovjesju, smanjuje se unutrašnja napetost, tijelo se relaksira. Duševni bolesnici kojima je dopušteno držanje mačaka ta «mačja terapija» dovodila je do značajnog poboljšanja bolesti. Srčanim bolesnicima, ljudima podložnima stresu(kronični stres je korak do infarkta) posjedovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno spasiti život, jer se smanjuje krvni tlak, smiruje se srce, smanjuje se napetost, liječe se skrivene psihičke rane, smanjuje se cinizam i sumnjičavost. Posrijedi je, dakle psihološki odnos lišen složenosti, nevjere, kontradikcije.

U starom svijetu imati mačku bio je statusni simbol, bilo ih je teško nabaviti jer je zakonom bio zabranjen njihov eksport. Svu ljepotu i narav mačke prikazali su stari Egipćani koji su ostavili najljepše brončane i kamene skulpture ovih životinja ovome svijetu. Mačke poznajemo oduvijek, ali ih otkrivamo uvijek iznova, težimo zvijezdama, a tako malo poznajemo zemlju i njene stanovnike.

Miljenko Cmrečak DMV


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.