Početna Cookies policy

Cookies policy

Kolačić (eng. Cookie) je podatkovna datoteka koja je pohranjena na Vašem računalu, a koja prikuplja podatke o Vašem korištenju web stranice. Dolje ćete pronaći opis kolačića koje bioinstitut.hr koristi te upute kako podešavati kolačiće.

Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja Cookie-a zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu Cookie-a. Blokiranjem cookie i dalje možete pregledavati stranicu, no vaš posjet neće biti zabilježen u našoj statistici.

Na bioinstitut.hr kolačići se uglavnom koriste za web analizu s ciljem optimiziranja pregledavanja korisnicima stranice. Informacije se prikupljaju za prikupljanje informacija za našu internu statistiku s ciljem poboljšanja naših usluga putem Interneta.

Niti jedan kolačić ili tako prikupljena informacija ne prodaje se trećim stranama. Ove informacije prikupljamo na način da nikoga ne identificiraju. Nikako ne pokušavamo saznati identitet posjetitelja naše stranice. Niti jedan podatak prikupljen s ove stranice nećemo povezati s kakvim osobnim podatkom iz bilo kojeg izvora. Ukoliko želimo prikupiti osobne podatke putem naše stranice, o tome ćemo Vas unaprijed obavijestiti. Pohranu kolačićamožete onemogućiti u svom Internet pretraživaču u svakom trenutku.

Što je kolačić?

Kolačić je podatkovna datoteka koju web stranica pohranjuje na Vaše računalo s ciljem prepoznavanja Vašeg računala pri ponovnoj posjeti web stranice. Kolačići se stalno šalju između Vašeg pretraživača i web servera te sadrže informacije o npr.

Da li je korisnik prijavljen na web stranici? Kako korisnik koristi web stranicu? Što je korisnik pretraživao na web stranici?

Kolačić  je pasivna datoteka i ne može na Vaše računalo proširiti virus ili ostale štetne programe kao što su spyware i malware. Njihova osnovna funkcija na bioinstitut.hr je pomoć u analizi korištenja web stranica s ciljem da administrator stranice poboljša iskustvo korisnika. U nekim slučajevima kolačić (eng. Cookie) je potreban za omogućavanje pružanja usluga putem web stranice.

Kolačići se najčešće automatski brišu iz pretraživača pri njegovom zatvaranju (tzv. privremeni kolačići, eng. Session Cookies). Kolačići također mogu biti podešeni uz rok isteka tako da će se podaci čuvati kraće ili dulje vrijeme (trajni kolačići, eng. Persistant Cookies). Trajni kolačići se najčešće spremaju na tvrdi disk. bioinstitut.hr koristi i privremene i trajne kolačiće jer su obje vrste potrebne za različite analize prometa.
Dodatno, najčešće postoji razlika između kolačića prve strane (eng. First party cookies) i kolačića treće strane (eng. Third party cookies). Kolačići prve strane podešava web stranica koju korisnik posjećuje. Kolačiće treće stranepodešava treća strana čiji element je ugrađen u stranicu koju korisnik posjećuje. Kolačići treće strane između ostalog podešavaju i programi za analizu web stranica. bioinstitut.hr koristi i kolačiće prve strane i kolačiće treće strane.

Kako onemogućiti kolačiće

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web-preglednik koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom) Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.