Početna Djelatnosti Laboratorijska djelatnost Osiguranje kvalitete rezultata ispitivanja

Osiguranje kvalitete rezultata ispitivanja

Osoblje Laboratorija odgovorno je za unutarnje i vanjsko osiguranje kvalitete rezultata ispitivanja koje ovise o vrsti, složenosti i učestalosti određenog ispitivanja.

Unutarnja kontrola kvalitete rezultata ispitivanja

Unutarnja kontrola kvalitete predstavlja dnevno praćenje izvođenja ispitivanja, a obuhvaća:

  • uporabu potvrđenih referencijskih tvari (standarda)
  • periodičnu uporabu referencijskih uzoraka
  • ponavljanje mjerenja istog uzorka – ponovljivost ispitivanja
  • ponavljanje mjerenja zamjenom analitičara ili tehničara – obnovljivost mjerenja
  • validaciju metoda
  • uporabu kontrolnih karata i statističkih alata
  • procjenu mjerne nesigurnosti metoda ispitivanja

 

Vanjska kontrola kvalitete rezultata ispitivanja

Laboratorij redovito sudjeluju u međulaboratorijskim poredbenim ispitivanjima sa stranim akreditiranim laboratorijima:

  • Central Science Laboratory FAPAS, York, Engleska
  • LGC Standards, Lancashire, Engleska
  • LVU – Durchführung von Laborvergleichsuntersuchungen GbR, Herbolzheim, Njemačka
  • Generalitat de Catalunya, Barcelona, Španjolska
  • Government Laboratory, Hong Kong, Kina
  • Sigma Aldrich, RT Corporation, Wyoming, SAD

Međulaboratorijska ispitivanja i slične vrste usporedbi služe za praćenje kvalitete rezultata ispitivanja unutar nacionalnih i međunarodnih okvira. Međulaboratorijska poredbena ispitivanja pružaju objektivne dokaze o osposobljenosti laboratorija za izvođenje određenog ispitivanja, te su obvezni dio sustava osiguranja kvalitete rezultata ispitivanja.

Navedena ispitivanja omogućavaju laboratoriju da:

  • dokaže osposobljenost u skladu sa zahtjevima norme HR EN ISO/IEC 17025
  • prati ispitivanja tijekom dužeg vremena i otkrije trendove i odstupanja
  • održi i poboljša kvalitetu ispitivanja
  • dokaže osposobljenost prilikom unutarnje i vanjske neovisne ocjene

Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.