Početna Djelatnosti Laboratorijska djelatnost Mikrobiološki laboratorij

Mikrobiološki laboratorij

primjer

Voditelj laboratorija:
Mr.sc. Bojana Božović, dr.vet.med.
Tel: 040 / 391 - 486
Fax: 040 / 391 - 493
E-mail: [email protected]

Područja ispitivanja:

  • hrana i dijetetske namirnice
  • vode
  • predmeti opće uporabe
  • stočna hrana
  • mikrobiološka čistoća u proizvodnji
  • mikrobiološka čistoća zraka
  • ispitivanja roka održivosti proizvoda
  • ponašanje štetnih mikroorganizama – kvarenja u namirnicama – challenge test
  • ponašanje štetnih mikroorganizama – u kozmetičkim proizvodima – challenge test

U skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025  akreditirano je 24 mikrobioloških metoda ispitivanja.

 

Veterinarska medicinska dijagnostika u domaćih životinja i kućnih ljubimaca

primjer
  • Mikrobiološka ispitivanja kliničkog materijala
  • Parazitološke i koprološke pretrage
  • Hematološke pretrage
  • Biokemijske pretrage krvi
  • Fizikalno-kemijske pretrage urina
  • Citološka pretraga
  • Tripsin test
  • Serološka dijagnostika - ELISA metodom
  • Životinjski izmet i uzorci okoliša primarne proizvodnje

 

Ostali poslovi

primjer
  • Ispitivanje učinkovitosti dezinficijensa:
    • laboratorijsko ispitivanje mikrobicidnosti
    • ispitivanje učinkovitosti u praktičnoj primjeni (uzgoj životinja, valionica, prehrambena industrija, ugostiteljstvo)
  • Detekcija grinja i kukaca u sušenom voću i voćnim prerađevinama
  • Mikrobiološka analiza štetnih bakterija i plijesni pri zbrinjavanju i reciklaži otpada u svrhu zaštite zdravlja ljudi
    • savjeti u zaštiti zdravlja djelatnika u navedenim poslovima
  • Mikrobiološke analize u zaštiti okoliša:
    • perzistirajuća mikroflora
    • biološka sanacija rizičnih područja
  • Praćenje higijene u uzgoju gljiva sa svrhom zaštite od štetnih plijesni
    • racionalizacija upotrebe fungicida za zaštitu gljiva
  • Ispitivanje i standardizacija uzročnika kvarenja piva:
  • Kvantitativno određivanje Lactobacillus vrsta:
    • na površinama opreme i pribora i u ispirnoj vodi nakon pranja i dezinfekcije,
    • u pivu nakon fermentacije,
    • u gotovom proizvodu
  • Standardizacija higijene – određivanje kriterija čistoće i kakvoće piva s obzirom na Lactobacillus vrste
    • Identifikacija uzročnika kvarenja, posebno Lactobacillus brevi
  • Ostali poslovi na zahtjev stranke

 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.