Laboratorij za ekologiju

Voditeljica laboratorija:
dr. sc. Teuta Tompić, dipl. ing.
Tel: 040 / 391 - 491
Fax: 040 / 391 - 493
E-mail: [email protected]

Područja ispitivanja:

  • vode za piće,
  • mineralne, izvorske i stolne vode,
  • površinske vode,
  • vode prirodnih i umjetnih jezera,
  • vode za kupanje,
  • podzemne vode,
  • oborinske vode,
  • otpadne vode,
  • sastav tla,
  • otpad,
  • eluat otpada,
  • mulj.

Uzorkovanje voda (pitkih, površinskih, podzemnih, jezerskih, za kupanje, oborinskih, otpadnih).
Uzorkovanje otpada (inertnog, neopasnog, opasnog) i mulja.

U Laboratoriju se provode fizikalno-kemijska ispitivanja gore navedenih uzoraka u skladu s važećim zakonskim propisima kao i prema potrebama naručitelja. Ispitivanja se provode normiranim metodama od kojih je većina akreditirana prema HRN EN ISO/IEC 17025, a preostale su u planu akreditacije u narednom razdoblju. Na temelju provedenih ispitivanja i njihovih rezultata donosi se stručno mišljenje s obzirom na važeće zakonske propise kao i prema iskustvenim i literaturnim podacima.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.