Početna Djelatnosti Laboratorijska djelatnost Laboratorij za kemiju hrane i predmete opće uporabe

Laboratorij za kemiju hrane i predmete opće uporabe

primjer

Voditelj laboratorija:
Nenad Martinec, dipl. ing.
Tel: 040 / 391 - 491
Fax: 040 / 391 - 493
E-mail: [email protected]

Područja ispitivanja:

HRANA

  • određivanje kompletne nutritivne i energetske vrijednosti (sadržaja vode, suhe tvari, proteina, masti, vrsta masnih kiselina, sadržaja kolesterola,  pepela, vlakana, ugljikohidrata, šećera, soli, natrija …) i izražavanje prema GDA vrijednostima za deklaracije
  • određivanje teških metala kao kontaminanata hrane (olovo, kadmij, živa, arsen, kositar, nikal…)
  • određivanje ostataka pesticida (organoklorovih i organofosfornih)
  • određivanje policikličkih aromatskih ugljikovodika i polikloriranih bifenila
  • određivanje mikotoksina
  • određivanje aditiva (polifosfati, nitriti, bojila, konzervansi…)
  • određivanje mikro i makroelemenata (natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, bakar, cink, selen, mangan…)
  • određivanje ostalih parametara kakvoće prema važećim Pravilnicima za određenu vrstu hrane
  • provjera sukladnosti deklaracija svih vrsta hrane sa važećim Pravilnicima

VINO, PIVO I ALKOHOLNA PIĆA

  • određivanje alkoholne jakosti i metanola
  • određivanje šećera, ukupne kiselosti, hlapivih kiselina, ukupnog i slobodnog SO2, pH, gustoće, ekstrakta…

STOČNA HRANA (gotove smjese, krmiva i mineralni dodaci)

  • određivanje kompletne nutritivne i energetske vrijednosti (sadržaja vode, suhe tvari, proteina, masti, vrsta masnih kiselina, sadržaja  pepela, vlakana, ugljikohidrata, natrija …)
  • određivanje teških metala kao kontaminanata (olovo, kadmij, živa, arsen, fluor…)
  • određivanje ostataka pesticida (organoklorovih i organofosfornih)
  • određivanje mikotoksina
  • određivanje mikro i makroelemenata (natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, bakar, cink, selen, mangan…)
  • određivanje ostalih parametara kakvoće prema važećim Pravilnicima

PREDMETI OPĆE UPORABE

  • provjera sukladnosti sa pravilnicima za sve vrste predmeta i ambalaže koji dolaze u neposredan dodir sa hranom (od metala, papira, drva, stakla, gline ili umjetnih masa)
  • provjera sukladnosti dječjih igračaka

U Laboratoriju se provode fizikalno-kemijska ispitivanja navedenih parametara u skladu s važećim zakonskim propisima kao i prema potrebama naručitelja. Ispitivanja se provode normiranim metodama od kojih je većina akreditirana prema HRN EN ISO/IEC 17025, a preostale su u planu akreditacije u narednom razdoblju. Na temelju provedenih ispitivanja i njihovih rezultata donosi se stručno mišljenje s obzirom na važeće zakonske propise kao i prema iskustvenim i literaturnim podacima.

 

 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Bioinstitut d.o.o.

Blog

Deklariranje (označavanje) bio proizvoda

04.09.2023 // Kemija

Označavanje hrane jedno je od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih za hranu. Razlog tome je što ono obuhvaća vrlo različite i često suprotne ciljeve kao što su zaštita potrošača, poštivanje proizvođačke i poslovne tajne, omogućavanje slobodnog kretanja robe (hrane) te mogućnost upravljanja krizom kada postoji opasnost štetnog djelovanja hrane na zdravlje ljudi.

Hrana i klimatske promjene

28.08.2023 // Kemija

Kakve veze hrana ima s klimatskim promjenama?

Ono što jedemo i kako je ta hrana proizvedena utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Hranu treba uzgojiti, preraditi, transportirati, distribuirati, pripremiti, konzumirati, a otpad od hrane zbrinuti. Svaki od ovih koraka stvara stakleničke plinove koji zadržavaju sunčevu toplinu i doprinose klimatskim promjenama. Otprilike trećina svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek povezana je s hranom.